Цукровий діабет – найпоширеніше ендокринне захворювання у світі. Але якщо донедавна він розвивався у людей старшого віку, то останніми роками недуга «помолодшала» та вражає працездатних осіб і навіть підлітків. Таку ситуацію можна пояснити дією одразу кількох чинників – погіршенням навколишнього середовища, низькою якістю їжі, велику частку якої становлять рафіновані вуглеводи. Найпершими та найкращими ліками проти цукрового діабету 2 типу є дієтотерапія. Правильна дієта та організація свого харчування допоможе не лише суттєво знизити дозування фармпрепаратів, але й значно поліпшити стан здоров’я, істотно знизивши показники глюкози в крові. Як цього досягнути запитували в нутриціологині, доцентки кафедри фармакогнозії з медичною ботанікою ТНМУ Альони Савич.
– Альоно Олександрівно, перед тим, як вести мову про дієту, нагадаємо читачам, чому та як виникає діабет 2 типу?
– Цукровий діабет – це ендокринне захворювання, яке викликане абсолютною або відносною недостатністю інсуліну, гормону підшлункової залози. Внаслідок дефіциту інсуліну порушується метаболізм глюкози, яка починає нагромаджуватися в крові замість того, щоб засвоюватися клітинами організму. Тож починають гинути тканини й це призводить до пошкодження всіх систем організму та порушення їх функції. Щодо цукрового діабету 2 типу, то, як правило, він розвивається з віком і пов’язаний з появою первинної інсулінорезистентності, коли клітини з багатьох причин стають нечутливими до інсуліну. Це захворювання нині виявляють у кожної п’ятої людини середнього віку.
Причини ж розвитку цієї недуги відомі – це малорухливий спосіб життя, неправильне харчування, а також надмірна маса тіла. Всім, хто запримітив у себе ці «маячки», як я їх називаю, та з метою запобігання цукровому діабету 2 типу варто прислухатися до себе й нормалізувати свій раціон харчування обмеживши, а то й взагалі вилучивши продукти, які підвищують рівень цукру в крові.
– Як визначити, які продукти корисні, а які краще не долучати до свого раціону?
– До таких продуктів належать насамперед вуглеводи, які ми поділимо на кілька умовних груп. Перша – це дозволені, тобто ті, які можна вживати в будь-якій кількості, не боячись за власне здоров’я. Це всі види овочів (крім картоплі), зелень, квасоля, гриби, кава й чай (без цукру), шпинат і щавель, яловичина та біле м’ясо (курятина, індичатина). До другої віднесемо ті, які можна вживати, але в обмеженій кількості. Це передусім крупи, хліб житній, печиво галетне, кисломолочні та молочні продукти (не більше двох склянок на день), фрукти, але в першій половині дня, картопля у відварному вигляді. А ось третя група – це заборонені. Їх варто вживати в дуже обмеженій кількості або цілком вилучити з раціону. Сюди входять всі солодощі: тістечка, цукерки, мед, солодкі газовані напої, варення, а також манка.
– На що потрібно звернути увагу тим, хто вже захворів?
– Першим завданням дієтотерапії є нормалізація вуглеводного обміну, тобто надходження й витрата вуглеводів в організм мають бути збалансованими між собою. Саме дієтотерапія дозволяє нормалізувати обмін речовин, стабілізувати рівень цукру в крові та зменшити ризики розвитку ускладнень щодо серцево-судинної, нервової та сечовидільної системи. Зазвичай таким пацієнтам лікарі рекомендують лікувальну дієту № 9 (за Певзнером). Під час складання меню для таких хворих варто дотримуватися певних правил щодо раціону, зокрема, його хімічний склад повинен містити 80-90 г/добу білків, з яких 55 % мають бути тваринного походження, 70-80 г/добу жирів, з яких 30 % мають бути рослинного походження, 300-350 г/добу вуглеводів, переважно полісахаридів, до 12 г/добу кухонної солі. Енергетична цінність такого раціону повинна становити приблизно 2400-2600 ккал на добу.
Кажуть, що кожна людина – це окремий світ, але й кожний організм має свої особливості. Тому фаховий нутриціолог складатиме меню чи надаватиме рекомендації щодо харчування з урахуванням персоніфікованого підходу, тобто віку, статті, способу життя, фізичної активності, наявності шкідливих звичок, супутніх захворювань і, звичайно, результатів лабораторних досліджень.
Щодо загальних засад нутриціології та дієтології за цукрового діабету 2 типу, то тут є також свої правила. По-перше, калорійність дієти повинна відповідати енергозатратам хворого за нормальної маси тіла, а за надмірної ваги потрібно створити дефіцит калорій, щоб організм почав розщеплювати жири для отримання додаткової енергії. Харчування 5-6 разове, але невеликими порціями та в зазначений час, без пропусків прийомів їжі, бо це може негативно позначитися на рівні цукру в крові. Для підтримки водно-сольового балансу в організмі діабетик має вживати також щонайменше 1,5 літра води на день. Овочі, м’ясо для страв краще тушкувати, варити, запікати й готувати на парі.
Для хворих на цукровий діабет 2 типу важливе значення має стабілізація глікемії впродовж дня. Це дозволить запобігти розвиткові діабетичних ускладнень. Існують й певні чинники, що можуть впливати на рівень цукру в крові, а саме: кількість і вид вуглеводів (прості чи складні) в продуктах, час прийому їжі – чим триваліше відбувається процес прийому їжі, тим повільніше підвищується рівень цукру в крові, вміст у страві білків і жирів, що утворюють з вуглеводами складні комплекси, в результаті чого вуглеводи всмоктуються повільніше. Варто врахувати й стресовий чинник, адже під час викиду наднирниками в кров гормонів стресу (адреналіну та кортизолу) різко підвищується рівень цукру в крові, а також супутні захворювання, вживання алкоголю.
– Які продукти діабетикам можна вживати?
– Для полегшення складання меню для такої категорії пацієнтів краще керуватися переліком продуктів, що дозволені та заборонені.
Серед дозволених – хліб і хлібобулочні вироби на основі борошна грубого помолу з додаванням висівок, а також діабетичні сорти хліба, нежирні сорти м’яса та риби. Ковбасні вироби теж дозволено, але зі зниженим вмістом жиру. Супи можна їсти, але не на наваристому бульйоні, краще вегетаріанські, з додаванням круп, квасолі, грибів і нежирних шматків м’яса. Дозволено вживати й навіть рекомендують, ягоди, зокрема, ті, які мають темне забарвлення, в них зазвичай низький глікемічний індекс. У другій половині дня та ввечері слід уживати овочі, зелень, білок, з крупів можна гречку, темний неочищений рис (його ще називають коричневим чи диким), перловку, пшоно. Наголос у харчуванні треба робити на таких білках, як яйця, риба, морепродукти, сочевиця, квасоля, горох і біб. Із тваринних продуктів слід ще відзначити нежирні кисломолочні продукти, зокрема м’який сир, кефір, ряжанка. Дозволено в обмеженій кількості дієтичні солодощі із замінниками цукру. Особливо, на що потрібно звернути увагу хворим на цукровий діабет 2 типу – це якість і кількість жирів у раціоні. Варто обмежити вживання насичених жирів, які містяться в тваринних продуктах, натомість використовувати натуральні олії. Особливо корисна лляна, кунжутна, оливкова, гарбузова, олія розторопші. Щодо напоїв, то можна чай, кавові напої, натуральні ягідні та фруктові соки, відвар шипшини, але, певна річ, без цукру.
– Що під забороною для людей з цукровим діабетом?
– Протипоказані продукти, до складу яких входить цукор, це – шоколад, цукерки, здобна випічка, кондитерські вироби, варення, морозиво, тощо. Табу накладено й на всі сорти меду. Жирне м’ясо та субпродукти, а ще копченості й солона риба теж під забороною. Не можна й насичені м’ясні, рибні, овочеві та грибні бульйони. З молочних продуктів у списку заборонених – солодкий йогурт, пряжене молоко, вершки, ряжанка, айран. Білий рис та манну крупу краще замінити на нешліфований рис, якщо є змога. Від будь-яких макаронних виробів теж краще відмовитися, як і від маринованих і квашених овочів. Під забороною солодкі фрукти – виноград, банани, інжир, родзинки та сухофрукти. Гірчиця, майонез, гострі й пряні страви, алкогольні напої та газовані напої й соки з додаванням цукру теж потрапили до цього переліку.
За цукрового діабету 2 типу цих правил харчування необхідно дотримуватися протягом усього життя. Дієта допоможе поліпшити самопочуття, контролювати вагу та уникнути таких ускладнень діабету, як серцево-судинні захворювання й втрата зору.
Не варто також забувати про фізичне навантаження, адже фізичні вправи приносять велику користь при цукровому діабеті. Адже за фізичного навантаження розвивається м’язова маса, а отже, збільшується кількість рецепторів до інсуліну, що найсприятливішим чином позначається на якості обмінних процесів. Поліпшується й психологічний стан людини, що також позитивно позначається на самопочутті. Фізичні вправи з давніх часів вважають необхідною ланкою немедикаментозного лікування цукрового діабету 2 типу.
Зразок меню відповідно до раціону лікувальної дієти за цукрового діабету 2 типу:
1-й сніданок: 1 відварне яйце або білковий омлет, 1 авокадо (до речі, фахівці Американської діабетичної асоціації заохочують введення авокадо в регулярний раціон харчування за цієї недуги), 1 шматочок житнього хліба з дозволеним видом сиру, чай без цукру;
2-й сніданок: салат з дозволених фруктів;
Обід: овочевий суп, каша зі шматочком нежирної відвареної риби;
Полуденок: печені яблука;
Вечеря: запіканка із зелені з сиром та вівсяними пластівцями.
За дві години до сну можна випити склянку нежирного йогурту без цукру або кефіру.
Лариса ЛУКАЩУК