Дехто гадає, що черешня не така вже й корисна. Спочатку, доки вчені достеменно не вивчили всю «хімію» цієї ягоди, так і було, проте зараз є багато відомостей про цю смачну родичку вишні, з науковою назвою – Cerasus avium, тобто «пташина вишня».
У ягодах черешні дуже велика кількість цукру, багато калію, кальцію, магнію, заліза, міді, марганцю, йоду та фосфору. В плодах присутні вітаміни С, РР, В1, В3, В6, Е, К, які особливо необхідні в період вагітності та годування груддю, а також дітям. Ретинол відповідає за формування й розвиток усіх тканин, починаючи від кісток і шкіри та закінчуючи сітківкою очей. Вітамін B1 бере участь у процесі обміну речовин, вітамін B6 сприяє синтезу білків, стимулює роботу печінки, серця та головного мозку, вітамін РР стимулює процес дихання клітин.
Завдяки наявності кумаринів й оксикумаринів черешня сприяє зниженню згортання крові та запобігає утворенню тромбів. Вона звільняє організм від шкідливих продуктів обміну й надлишку холестерину. Ягоди темних сортів будуть корисні за гіпертонії, позаяк знижують кров’яний тиск, а антоциани, які містяться в черешні, зміцнюють капіляри. Відвар з плодоніжок черешні можна використовувати як засіб при захворюванні серця.
Чудово зарекомендувала себе черешня також при анемії, тому що збагачує організм відсутнім у цьому стані залізом.
Черешня також володіє відхаркувальною дією, допомагаючи при кашлі. Для цього зваріть компот з ягід черешні без цукру та пийте його гарячим. А сік черешні буде корисний при ревматичних захворюваннях, закрепах, анемії та порушенні травлення. Пити його рекомендують по пів склянки кілька разів на день.
Покращуючи травлення, плоди черешні допомагають при різних захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Завдяки наявності амігдалину, черешня втамовує болі у шлунку та збуджує апетит. Плоди містять у собі велику кількість клітковини, яка необхідна для сапрофітних бактерій, тому її можна рекомендувати при дисбактеріозі кишківника.
Дуже корисні ягоди черешні діабетикам, адже 75% її вуглеводів – це легко засвоювана організмом фруктоза. Відвар квітконіжок черешні можна використовувати як сечогінний засіб, а також для схуднення. Саліцилова кислота, що міститься у черешні, має знеболювальну дію й буде корисна при ревматизмі, подагрі та артриті.
Черешня добре допомагає при різних шкірних захворюваннях, як-от вугри, екзема та псоріаз. Плоди використовують і в косметології: ягідна маска з черешні в поєднанні з полуницею очищає й звужує пори, відлущує мертві клітини. Приготуйте кашку з очищеної від шкірки розім’ятої черешні або втирайте в шкіру проціджений черешневий сік. Змивати маску потрібно через 15 хвилин. Вона стане більш живильною, якщо додати розтоплений жир або чайну ложку оливкової олії на кавове горнятко черешні.
Підготувала Лариса ЛУКАЩУК