Хрін – багатолітня рослина, здебільшого використовують як спеції свіже й сушене коріння, рідше – молоденьке листя. Корінці та листя додають у салати, супи, а також під час консервування й соління овочів.
Крім того, що хрін широко застосовують у кулінарії, його дуже цінує й народна медицина. Ця цілюща рослина з потужними фітонцидними властивостями поліпшує травлення, розчиняє тромби й виводить шлаки з організму. Хрін показаний за діабету, адже «розчищає» острівці Лангенгарса від нагромадженого слизу, очищає все кров’яне русло. За холодних ніг і поганого кровообігу фітотерапевти рекомендують приготувати суміш з тертого (чи меленого) хрону, меленого волоського горіха, гречаного меду. Усе беруть по 100 г. Тримають суміш у холодильнику та вживають тричі на день за годину до їди, запиваючи зеленим чаєм. Для лікування хворих вен на ногах потрібно пити протягом 80 днів «хронову воду». 1 кг подрібненого кореня хрону залити 2 л холодної перевареної води. Усе перемішати, дати відстоятися та вживати, не проціджуючи, по 1-2 ст. л. тричі на день за 30 хв. до їди, запиваючи відваром квітів гречки, каштана, календули (нагідок). 1 ст. л. суміші залити склянкою окропу, настояти 10 хв., додати 1 ст. л. меду. Для лікування діабету пропонують вживати такий «салат». Перемолоти корінь хрону, чорну редьку, корінь лопуха (все беруть по 100 г). Залити горілкою у пропорції 1:1. Цю «кашку» приймають по 1 ч. л. за 15 хв. до їди й через 15 хв. після неї. З цієї суміші роблять компреси на ділянку підшлункової залози.
Ромашковий чай
Тривалий час вважали, що настій ромашки знімає запалення, заспокоює нервову систему та позбавляє безсоння. Але нещодавно було виявлено ще одну лікувальну властивість цього напою. Вчені одного з університетів Валлії та фахівці Японії дійшли висновку, що настій на основі ромашки є гарним лікувальним засобом для хворих на цукровий діабет. Цілющий напій знижує рівень цукру в крові й допомагає запобігти таким ускладненням діабету, як сліпота, гіперглікемія, захворювання нирок, погіршення роботи нервової та серцево-судинної систем. Було проведено дослідження за участю добровольців, хворих на діабет ІІ типу. Протягом трьох тижнів вони регулярно пили ромашковий чай, і в підсумку виявилося, що рівень вмісту цукру в крові у них знизився на 25%. Медики вважають, що позитивний вплив на організм можуть чинити 1-2 кухлики ромашкового чаю на день.
Підготувала Ліля ЛУКАШ