Овочево-фруктова терапія

Березневі дні хоча й подарували нам довгоочікуване сонце, але холодна погода вряди-годи ще тримає удар. Зрештою, й період гострих респіраторних захворювань, на жаль, триває. Щоб зміцнити власне здоров’я та ефективно протистояти недугам, дуже важливо збагачувати організм корисними для нього речовинами. Фрукти та овочі – вам у поміч!

Виноград, яблука, груші, горобина, шипшина, глід, калина, журавлина, гарбузи, морква, буряки, волоські горіхи та багато чого іншого є не лише поживою для нашого організму, а й справжніми природними ліками. Тому так важливо, щоб усе це багатство саме цієї пори було на столі кожного українця. Зупинімося коротенько на деяких з них, аби визначити їхні великі плюси та невеличкі мінуси. Почнімо з яблук.

Практично всі сорти яблук багаті на вітамін С, а цей антиоксидант, як добре відомо, зміцнює імунну систему. Зимові сорти яблук зберігають свої чудові смакові якості та вітаміни до самої весни. Крім вітаміну С, вони містять В1, В2, Е, РР, фолієву кислоту, велику кількість мінеральних речовин, найбільше, звісно, заліза. Проте слід зауважити, що ці властивості свіжих яблук підуть на користь лише в разі здорового шлунка. Адже вони стимулюють утворення шлункового соку, який одночасно з фруктовими кислотами подразнюватиме його слизову оболонку.

Тому в разі проблем зі шлунком краще не їсти сирі яблука. Проте їх можна запекти, причому обов’язково солодких сортів. У такому вигляді їх можна вживати за гастритів зі зниженою кислотністю, гострих і хронічних колітів легкого та середнього ступеня тяжкості, виразки шлунка. Для зміцнення ж імунітету корисні як сирі яблука, так і ті, що незначно термічно оброблені. Тому печені сирим майже ні в чому не поступаються.

Не слід забувати й про груші. Вони містять рідкісні ефірні олії та біологічно активні речовини, які сприяють підвищенню імунітету й здатності боротися з інфекціями, запальними процесами й навіть депресією. Їх рекомендують їсти в разі підвищеної стомлюваності, прискореного серцебиття, спричиненого значними фізичними навантаженнями. Свіжі груші регулюють травлення, їх добре засвоює організм.

Якщо потрібно підняти гемоглобін, спробуйте щодня їсти груші з медом: обчистити від шкірки дві великі стиглі груші, м’якоть розім’яти в мисці й змішати з 2 ч. л. меду.

Бронхіт теж можна лікувати грушами: до пів склянки соку додати 0,5 дес. л. сиропу шипшини, приймати суміш тричі на день.

До речі, відвар сушених груш народна медицина рекомендує пити в разі лихоманки, застуди, кашлю.

Будь-який вид капусти дуже корисний для імунної системи. Зимові сорти білоголовкової капусти зберігаються досить довго, не втрачаючи своїх цілющих властивостей, зокрема рідкісного вітаміну U, який дуже помічний у разі виразки шлунка та дванадцятипалої кишки, коліту, гастриту, млявості кишківника. Багата капуста й на вітамін С.

Один з головних борців з весняним авітамінозом – червоний буряк. Він насичує організм вітамінами А, С, В, Е, Р, РР і мікроелементами – залізом, магнієм, калієм, кальцієм і молібденом. За вмістом йоду буряк взагалі є чемпіоном серед овочів.

З усіх цих овочів та фруктів корисно робити соки. Але треба пам’ятати, що деякі соки, зокрема гарбузовий чи буряковий, перед уживанням слід розводити водою чи іншим соком, адже вони дуже концентровані. Можна робити овочево-фруктові суміші соків. Проте соки не можуть цілком замінити вживання овочів і фруктів, оскільки останні містять у собі ще клітковину та інші речовини, які допомагають підтримувати нормальну мікрофлору кишківника.

Нині дієтологи радять уживати щодня овочі та фрукти п’яти різних кольорів і відтінків. Це можуть бути, наприклад: зелене яблуко, жовтий перець, помаранчевий гарбуз, червоний буряк, салатова капуста. Їх можна вживати окремо чи поєднувати у салатах, загальна їх кількість не має перевищувати 500 г на день. Салати добре заправляти маслиновою чи іншою олією, яка вам смакує, а також яблучним чи бальзамічним оцтом.

Лілія БАСОК